Vanaf 1 juli 2022 is het verplicht om in iedere woning in Nederland rookmelders op te hangen. De wettelijke verplichting gold al voor nieuwbouwhuizen, maar deze regelgeving gaat ook voor bestaande bouw gelden. De meeste slachtoffers vallen ‘s nachts door het inademen van rook. Het is namelijk zo dat je reukorgaan ’s nachts niet goed werkt. Daarom is het uitrusten van je woning met voldoende rookmelders belangrijk. De rookmelders detecteren de rook wel en zullen je alarmeren. Je gehoor werkt nog perfect namelijk wanneer je slaapt. Het invoeren van deze nieuwe regel heeft als doel het redden van levens.

Wat houdt de verplichting van rookmelders in?

Op alle bouwlagen van de woning dient een optische rookmelder aanwezig te zijn die voldoet aan EN14604 en CE markering. Daarnaast moeten ook besloten ruimtes waar een vluchtroute doorheen loopt, zijn voorzien van een rookmelder. In tegenstelling tot bij nieuwbouwwoningen waar de wet al vanaf 2003 van kracht is, worden er geen eisen gesteld aan de doorkoppeling van de melders. Ook hoeven de brandmelders niet op het 230V / elektriciteitsnet aangesloten te zijn; een brandmelder met batterijen volstaat al.

Waar moet ik op letten als ik rookmelders ga kopen?

Het is nu duidelijk dat rookmelders verplicht worden voor iedere woning. Maar welke melders zijn geschikt? Er zijn meerdere typen melders op de markt. Niet alle varianten voldoen aan de eisen. Pas dus op met rookmelders van vage merken en rookmelders die erg goedkoop zijn. Neem van ons aan: goedkoop is vaak duurkoop met rookmelders.

Het is dus van belang om de juiste keuze te maken. Hiervoor zijn een aantal functies belangrijk.

Het Europese keurmerk EN 14604 garandeert dat jouw rookmelder voldoet aan de noodzakelijke kwaliteitseisen ten aanzien van productinformatie, werkzaamheid, onderhoud, duurzaamheid en milieueisen.

Je bent niet verplicht om bijvoorbeeld een rookmelder te plaatsen met een 10 jaar batterij of rookmelders aan te sluiten op het stroomnet. Een brandmelder met een 1 jaar batterij kan dus ook prima. Ons advies is wel om het meteen goed te doen en rookmelders te kopen met een 10 jaar batterij. Dan ben je 10 jaar lang af van vervelende piepjes midden in de nacht en hoef je geen batterijen meer te wisselen. Na 10 jaar dien je de rookmelder te vervangen.

De beste plek voor een rookmelder

Hang ten minste rookmelders in de hal en op de overloop of wel de verkeersruimtes. Dit is meestal de vluchtroute als er brand uitbreekt. Nog beter is het om ook melders op te hangen in alle slaapkamers en woonkamer. En wil je maximale beveiliging, hang dan melders op in alle ruimten waar brand kan ontstaan.

In ieder geval:

  • Op elke verdieping tegen het plafond;
  • Minimaal 50 centimeter van een muur of hoek en niet op de tocht of bij mechanische ventilatie in de buurt;
  •  In de ruimte waar de slaapkamers op uitkomen (vluchtroute)

Voor nog meer veiligheid:

  • In de ruimte waar de wasmachine en wasdroger staan (als dit niet in de douche is);
  • In de woonkamer of andere verblijfsruimte;
  • In iedere slaapkamer;
  • In iedere ruimte waar elektrische apparaten worden opgeladen (zoals telefoons, tablets, elektrische fietsen, hoverboards, etc.)

Rookmelders koppelen

Is je huis groter dan één etage, dan is het een goed idee om rookmelders te koppelen. Als er boven brand uitbreekt, dan is het fijn als je beneden ook een seintje krijgt. Goed om te weten: kinderen reageren niet altijd op het alarmsignaal, omdat ze nog niet hebben geleerd dat het piepgeluid ‘gevaar’ betekent.

Wil je meer weten?

Hulp nodig met het kiezen van de juiste melders? Twijfel niet en neem contact met ons op, we helpen graag! Neem contact met ons op via telefoon: 0543-495000 of per mail: info@lankhof.nl