Intern beleid van politie Oost-Nederland richt zich niet langer op het bestrijden van kleine criminaliteit, zoals hennepkwekerijen, oplichting, inbraken en dierenmishandeling. Dit blijkt uit een interne beleidsdocument waarover Dagblad de Gelderlander beschikt.

De politie en het Openbaar Ministerie hebben samen een lijst samengesteld van overtredingen die mogen worden genegeerd, zoals dierenmishandeling, kleinschalige hennepkweek (tot 200 planten), oplichtingszaken (tot 2000 euro), witwassen (tot 5000 euro), ID-fraude en het niet betalen bij het tanken. Ook zaken als mondelinge bedreigingen, kleine diefstallen en inbraken in auto’s en garages zullen minder prioriteit krijgen.

De politie en het OM gaan scherp selecteren om zo te kunnen concentreren op misdrijven die veel meer impact hebben op slachtoffers en/of de samenleving. Agenten mogen zaken van kleine criminaliteit oppakken als het weinig moeite kost en het is aan de lokale burgemeester  wat er lokaal moet worden aangepakt. Slachtoffers moet deze misdrijven blijven melden. Bij meerdere aangiften kan dan alsnog onderzoek worden gedaan.

Volgens de hoofdofficier en politiechef moet aanhouding en vervolging van verdachten pas worden ingezet als ultiem redmiddel. Ze benadrukken dat de politie eerst moet overwegen of de zaak buiten het strafrecht kan worden opgelost. Waarschuwingen of hulpverlening blijken vaak meer impact te hebben dan straf, aangezien het vaak pas na één of twee jaar tot een rechtszaak komt.

In 2022 werden 126.722 misdrijven in heel Oost-Nederland gepleegd, waarvan er 40.009 werden opgelost. De druk op de politie neemt toe door onder andere demonstraties, betaald voetbal en festivals.

Burgermeesters boos

Burgemeesters in Oost-Nederland zijn boos over een uitgelekte lijst. Zij willen hierover een stevig gesprek voeren met de politie en het Openbaar Ministerie.

Waarom is juist nu inbraakbeveiliging zo belangrijk?

De waarde van inbraakbeveiliging mag niet worden onderschat. Veel mensen realiseren zich de noodzaak pas als het te laat is. Bij een woninginbraak gaat het niet alleen om verlies van waardevolle bezittingen, maar ook om het verlies van gevoel van veiligheid en comfort in je eigen huis. Daarom is het zo belangrijk om je woning te beschermen tegen inbraken.

De beste manier om criminelen buiten te houden is door te investeren in betrouwbare en hoogwaardige inbraakbeveiliging, inclusief detectoren en bewegingsmelders. Het installeren van een inbraakbeveiligingssysteem is zowel effectief als geruststellend. Lankhof Beveiliging is een erkend beveiligingsbedrijf en kan je helpen bij het kiezen van de juiste oplossing, afgestemd op specifieke risicofactoren zoals locatie en waardevolle eigendommen. Door een gecertificeerd alarmsysteem te laten installeren, weet je zeker dat je verzekeraar deze maatregelen erkent.

Ja, ik ontvang graag meer informatie over inbraakbeveiliging.