KPN stopt definitief met het aanbieden van 3G en start 31 maart 2022 met uitfasering van haar 3G netwerk omdat het gebruik van 3G sterk afneemt.
De meeste gebruikte toestellen zijn geschikt voor het 4G of zelfs 5G netwerk. KPN zal de vrijgekomen frequenties inzetten voor het 4G en 5G netwerk.

In 2003 werd 3G in Nederland actief en heeft bijna 20 jaar dienst gedaan. Het 3G netwerk zorgde voor een doorbraak in de mobiele telefonie markt en het gebruik van internet op de smartphone. Nu 4G is geïntroduceerd kan iedereen van sneller mobiel internet gaan genieten. 4G en later 5G hebben de derde generatie mobiele technologie overbodig gemaakt.

Een zeer beperkt aantal klanten maakt op dit moment nog alleen gebruik van 3G, bijvoorbeeld wanneer ze nog geen 4G- of 5G-geschikt toestel hebben. Tot in ieder geval 31 maart kan er gebruik worden gemaakt van het 3G netwerk daarna zullen toestellen ongeschikt voor 4G of Bellen over 4G respectievelijk voor spraak of data terugvallen naar het 2G netwerk dat nog prima dienst doet voor spraakverkeer.

Wat gebeurt er als mijn telefoon niet geschikt is voor 4G?

Als het toestel geschikt is voor 4G internetten en bellen, dan merk je niets. Maar als je toestel niet geschikt is voor 4G of alleen voor 4G internetten, dan zal bij het uitzetten van 3G betekenen dat het toestel terug zal vallen naar 2G. Bij het terugvallen naar het 2G netwerk zullen mobiele gebruikers het volgende ervaren:

  • Een langzame verbinding
  • Een verminderde geluidskwaliteit (geen HD Voice)
  • Niet gelijktijdig bellen en data te gebruiken

Hoe weet ik of mijn toestel geschikt is voor 4G?

Een gemakkelijke manier om te controleren of jouw toestel geschikt is voor 4G, is door op het scherm van je toestel te kijken. Aan het icoontje boven in je scherm, dat aangeeft of er een mobiele dataverbinding is, kan je meestal zien of je 3G of 4G hebt. De cijfer- en lettercombinatie staat namelijk op je scherm aangegeven.

Staat er geen 4G maar LTE boven in je scherm? Dan is jouw toestel geschikt voor 4G. LTE is namelijk een andere benaming.

Mijn 4G toestel schakelt nog vaak terug naar 3G, hoe gaat dat straks?

Doordat KPN het 4G netwerk continu verbeterd, zorgen ze ervoor dat het 3G netwerk overbodig is. Je toestel zoekt altijd (automatisch) het beste netwerk. En dat is straks bijna altijd 4G. Als je een toestel hebt dat niet geschikt is voor 4G bellen, dan bel je straks altijd automatisch via ons 2G netwerk.

Blijft 2G wel bestaan?

Het 2G netwerk wordt nog relatief veel gebruikt voor bijvoorbeeld spraakverbindingen, slimme meters, etc. Daardoor laat KPN komende jaren het 2G netwerk nog in dienst en zal HD-voice gaan introduceren op het netwerk. Hiermee wordt de geluidskwaliteit gelijkwaardig aan de spraakkwaliteit van 3G. KPN geeft aan dat het 2G netwerk blijft bestaan tot tenminste april 2025.

Uitzetten 2G en 3G netwerk, wat betekent dit voor mijn alarmering?

Wanneer het 3G netwerk niet meer ondersteund wordt, hebben onze GSM alarmmelders een automatische terugval naar 2G. Dus op korte termijn verwachten wij geen problemen. Echter wanneer in Nederland het 2G netwerk wordt uit gefaseerd, dienen de oudere type GSM alarmmelders vervangen te worden om de veiligheid te blijven waarborgen.

Neem bij twijfel contact met ons op om te zien of uw alarmsysteem moet worden aangepast.