Wellicht heeft u van SMC Alarmcentrale een brief gekregen over een verouderde verbinding. Wat is er precies aan de hand?

ISDN 15/20/30 stopt

ISDN stoptDe Nederlandse telecomproviders nemende komende periode afscheid van ISDN15/20/30. De verschillende providers hanteren hiervoor hun eigen einddatum, waardoor een exacte datum niet te noemen is. Het is wel duidelijk dat vanaf oktober 2021 de eerste alarmsystemen te maken zullen krijgen met deze ontwikkelingen.

Sinds de jaren ’90 werd ISDN veelvuldig ingezet voor de alarmtransmissie van alarmsystemen. Daarnaast maakt een deel van onze infrastructuur gebruik van deze techniek. Er zijn dan ook duizenden systemen die zonder maatregelen de gevolgen van deze uitfasering zullen ondervinden.

Problematiek analoge kiezers

Maakt uw alarmsysteem geen gebruik van ISDN15/20/30-lijn en heeft u toch een brief gekregen, dan verstuurd uw alarmsysteem zijn meldingen via een analoge kiesverbinding. De techniek achter deze analoge kiesverbindingen is verouderd. Een einddatum is er nog niet, maar het is onvermijdelijk dat deze verbindingen de komende jaren gaan stoppen.

Veel klanten maken gebruik van Internet en bellen, waarbij het telefoonverkeer via een router loopt. De lijn van het alarmsysteem naar de router is vaak een analoge lijn. De router zet het analoge signaal om naar een VOIP signaal (Voice Over IP) waarna de melding van het alarmsysteem naar de alarmcentrale wordt verzonden.

Een andere situatie is dat de lijn van het alarmsysteem die naar de alarmcentrale gaat analoog is. De infrastructuur bij de provider is in de laatste 15 jaar gefaseerd omgezet van analoog naar digitaal. Dit betekent dat de provider het analoge signaal omzet in een digitaal signaal en het vervolgens doorstuurt naar onze alarmcentrale.

In beide situaties wordt het analoge signaal omgezet. Dit kan problemen in de alarmoverdracht veroorzaken, zoals vertraging in de doormelding.

Wat u kunt doen om problemen te voorkomen?

Heeft u een brief van SMC ontvangen over de verouderde verbinding van uw alarmsysteem, dan is het belangrijk dat uw alarmsysteem tijdig wordt omgezet naar een doormelding die voldoet aan de eisen van deze tijd. Wij verzoeken u daarom met klem tijdig contact op te nemen met ons (Lankhof Beveiliging BV). Wij kunnen u adviseren over wat in uw situatie de meest passende oplossing is. Neem contact op met onze afdeling Verkoop via telefoonnummer 0543-495000 of emailadres info@lankhof.nl.