Georganiseerde bendes hebben het steeds vaker gemunt op fietsenwinkels. Het gaat daarbij vooral om exclusieve fietsen en e-bikes. Bij de inbraken wordt grof geweld niet geschuwd, zo blijkt uit onderzoek door EenVandaag. Enkele tientallen ondernemers werden hiervan de afgelopen twee jaar het slachtoffer.

Bij een kraak wordt al gauw voor tienduizenden euro’s aan mountainbikes, racefietsen en e-bikes gestolen. Een enkele keer bedraagt de buit zelfs twee ton. Dat zeggen verzekeraars en importeurs tegen EenVandaag. Voor fietsenhandelaren is dat een reden om hun winkels steeds zwaarder te beveiligen. Ook de Landelijke Eenheid van de politie herkent de trend en is bezig met een plan van aanpak. Risicomanager René Engelen van verzekeringsmaatschappij Bovemij zegt dat het niet om incidentele inbraken gaat. Dat constateren ook Interpolis en Univé. De inbrekers gaan met grof geweld te werk. Ze komen binnen door winkelpuien te rammen, hekwerken door te slijpen of gaten te zagen in het dak. De winkeliers denken dat de inbrekers eerst gewoon de winkel bezoeken om te kijken waar de duurste fietsen staan.

Mistgeneratoren
De verzekeraars gaan intussen steeds hogere eisen stellen aan de beveiliging van de winkels. Als het beveiligingsniveau niet wordt opgetrokken, kan de polis zelfs stopgezet worden. Sommige winkels zijn al beter beveiligd dan het gemiddelde bankfiliaal. Er wordt gepantserd glas geplaatst, er worden camera’s geïnstalleerd en mistgeneratoren geplaatst. Sommige winkeliers kunnen ook niet anders, omdat zij zich anders niet meer kunnen verzekeren. Vermoed wordt dat de daders uit Oost-Europa komen, omdat gestolen fietsen regelmatig op Marktplaats-achtige websites in die landen worden aangetroffen.

Veel ondernemers in deze branche, maar ook in andere branches hebben in de afgelopen periode voor onze diensten gekozen.

Neem vrijblijvend contact met ons op.

    Bron: beveiligingnieuws.nl