Binnen twee jaar zullen Nederlandse providers het 2G-netwerk uitfaseren. Odido (voorheen T-Mobile) heeft dit al gedaan in 2023, Vodafone zal volgen in 2024, en KPN zal uiterlijk per 1 december 2025 stoppen. Als eindgebruikers niet tijdig overstappen naar een alternatief, kunnen ernstige problemen ontstaan, zoals het niet doorkomen van brand- en inbraakmeldingen. Veel (particuliere) alarmcentrales, meldkamers, gebouwbeheerders, woningbouwcorporaties, VVE’s, zorginstellingen en zelfs instanties zoals Rijkswaterstaat maken nog steeds gebruik van dit verouderde netwerk, vaak zonder zich ervan bewust te zijn dat hun systemen erop draaien, of als back-up fungeren. Het is dus zowel de taak van leveranciers en installateurs als de verantwoordelijkheid van afnemers/eindgebruikers om hierop actie te ondernemen. Dit betreft een grote markt van mogelijk wel 100.000 gebruikers die in beweging moet komen.
De 2G-technologie, geïntroduceerd in de jaren tachtig, is sterk verouderd en moet vervangen worden. Er zijn al jarenlang energiezuinigere en efficiëntere communicatiemethoden beschikbaar. Wereldwijde telecomoperators hebben met 4G en 5G betere alternatieven geïntroduceerd en zullen de komende jaren het 2G-netwerk uitfaseren.
Marco Geurden, senior productmanager bij KPN en lid van het projectteam dat de uitfasering voorbereidt, benadrukt dat toegang tot het 2G-netwerk van KPN voor apparaten in Nederland vanaf eind volgend jaar niet meer mogelijk zal zijn. Apparaten die naast 2G ook andere netwerken ondersteunen, zoals 4G, 5G of LTE-M, zullen automatisch overschakelen naar deze netwerken en blijven functioneren.
Pascal Zeegers, directeur bij CSL Benelux en bestuurslid bij Federatie Veilig Nederland, wijst op de uitdagingen rond de vervanging van verouderde systemen en de mogelijke gevolgen van overbelasting van het 2G-netwerk tot aan de uitfasering. Hij roept op tot actie om onveilige situaties te voorkomen.
Jan Kuipers, voorzitter van brancheorganisatie VEB, benadrukt de noodzaak van vervanging van 2G en 3G systemen, maar wijst ook op de uitdagingen rondom personeelstekorten voor installatie.
Gert-Jan Masselink van SMC, een grote particuliere alarmcentrale, merkt op dat veel alarmsystemen nog steeds gebruik maken van 2G, wat potentieel onzichtbaar is voor alarmcentrales.
Kortom, het is hoog tijd voor de markt om zich bewust te worden van de noodzaak tot actie en zich voor te bereiden op de uitfasering van het 2G-netwerk.
Als u een 2G / 3G alarmsysteem heeft
Heeft u alarmsysteem nog een 2G GPRS kiezer? Dan is het belangrijk om ervoor te zorgen dat uiterlijk voor 1 december 2025 het alarmsysteem is voorzien van een 4G LTE kiezer. We proberen deze vervangingen op een natuurlijk moment uit te voeren. Om de veiligheid in uw zeer kritische processen niet in het geding te laten komen, adviseren wij u uw oude apparaat tijdig te vervangen voor een nieuwer type.