De politie heeft sinds april vorig jaar al meer dan 200 aangiften gekregen van diefstal van GPS-apparatuur uit landbouwvoertuigen. Mobiele bendes plegen de diefstallen in het hele land. De schade voor de agrarische sector loopt in de miljoenen euro’s.

Diefstal GPS-apparatuur uit landbouwvoertuigen

Deze delicten vallen onder ‘High Impact Crimes’, omdat de impact hiervan groot is op zowel slachtoffer als de directe omgeving. Daarom heeft de bestrijding van mobiel banditisme een hoge prioriteit bij de politie en het Openbaar Ministerie.

Mobiele bendes

Een kenmerk van deze mobiele bendes is dat ze zich snel en veel door het hele land verplaatsen. Om uit beeld te blijven wisselen ze vaak van voertuig, verblijfplaats en land. De criminelen maken onder meer gebruik van huurauto’s en verblijven vaak op vakantieparken.

Opsporing daders GPS-diefstallen

De Landelijke Eenheid van de politie coördineert de opsporing van de daders. Daarnaast is er contact met andere landen omdat dit een grensoverschrijdende vorm van criminaliteit is en om die reden wordt de informatie gedeeld met Europol. Inmiddels zijn er al meerdere verdachten aangehouden.

Voorkom diefstal GPS-apparatuur

De politie roept de agrarische sector, iedereen die iets gezien heeft of personen die anderzijds informatie hebben over de mogelijke daders, op om dit met de politie te delen via 0900-8844. Daarnaast vraagt de politie de agrarische sector vooral om voorzorgsmaatregelen te nemen om diefstal van de gps-apparatuur te voorkomen.

Advies politie

Enkel een slot op de schuur is niet voldoende om deze dieven tegen te houden. De politie adviseert als het mogelijk is de systemen van het landbouwvoertuig te demonteren en veilig op te bergen. Ook blijkt dat camera- en alarminstallaties beter beschermen tegen de bendes en bovendien de opsporing van de daders door de politie vergroot. De politie waarschuwt alert te zijn wanneer GPS-apparatuur tweedehands wordt aangeboden via sites als Marktplaats of eBay.

Bron – Platform Oost-Nederland

Wilt u meer informatie over het beveiligen van uw waardevolle spullen? Neem dan contact met ons op: