Bij een boerenbedrijf in de buurtschap Ellewick bij Vreden zijn zondag 900 varkens gestikt nadat na een inbraak de elektriciteit van de stal was uitgeschakeld. Daardoor werkte de luchtverversingsinstallatie van het onderkomen van de varkens niet meer.

De inbraak werd maandagochtend ontdekt door de eigenaar van de varkensmesterij. Tussen zondagavond 18.00 uur en maandagochtend 9.00 uur is er ingebroken in de technische ruimte van de stal. Daarbij werd de stroomvoorziening van de stal uitgeschakeld. Hierdoor viel de installatie uit die de aan- en afvoer van lucht naar het varkensverblijf regelt. Er wordt een onderzoek ingesteld naar de inbraak. De varkensboer heeft door de voortijdige dood van de varkens een schadepost van ongeveer 100.000 euro.

De boerderij is van de zoon van Johannes Röring, dat laat de Muenster Zeitung weten. Röring zit in het CDU in de Duitse regering en is daarnaast ook voorzitter van het Westfaals-Lippische Landbouwverbond. De boerderij is al eerder door een soortgelijk ongeval getroffen. Alleen lag dat aan een blikseminslag waardoor het luchtverversingssysteem kapot ging. Dit gebeurde in 2013 en kostte zo’n 940 varkens het leven.

Bron: de Gelderlander